Foto Regionaal 2020 

Tussen 6 en 18 april hebben 51 leden van onze afdeling een serie van vijf met samenhang ingestuurd. Vanwege de Corona maatregelen hebben we de wedstrijd dit keer volledig digitaal georganiseerd.Twee juryleden hebben thuis de digitale inzendingen bekeken en besproken. De jury bestond uit Nicole van Hamond en Jan Nabuurs. Nicole van Hamond is mentor, kunsthistorica, docent beeldende kunst en vormgeving en lid van de taakgroep opleidingen en sprekers van de Fotobond. Jan Nabuurs is bondsmentor en lid van de landelijke gespreksgroep fotojournalistiek van de Fotobond.

Een korte samenvatting van de jury:
De eerste indruk van de jury was erg positief. Wel erg jammer dat er geen prints waren, want dan is de look en feel toch even wat anders. Er is hard gewerkt en de jury heeft een pittige taak gehad om alles te beoordelen. Er is kritisch gekeken naar de inzendingen. Er zijn verschillende vormen van seriematige fotografie voorbij gekomen, zoals, typologien, sequenties, sfeerbeelden en documentaire achtige series.  Wat opviel was dat titels maken nog erg lastig blijkt te zijn. Sommige titels konden krachtiger, beter of prikkelender. Waar de jury vooral op gelet heeft is of de series ook echt vijf foto's met een samenhang waren. Dus niet twee plus drie, of vier plus een, maar echt vijf met samenhang. Daarnaast is ook gelet op de zeggingskracht of verbeeldingskracht van de serie en de balans tussen de technische aspecten, de vormgevings aspecten en de inhoudelijke aspecten. 

De jury heeft een video opgenomen waarin alle series besproken worden, welke hieronder te bekijken is of op vimeo. Let op: het duurt tien seconden voordat de video start. De series zijn naamloos aan de jury verzonden op volgorde achternaam.  

 

De Uitslag van Foto Regionaal 2020

De jury heeft 23 series genomineerd. Binnen die 23 series hebben zij een top 12 benoemd. De auteurs van de, in totaal 23 series, worden door de afdeling voorgedragen voor deelname aan Foto Nationaal 2020.

 

01. Henk de Lange

Hier zitten we dan!

02. Piet Kuijten

Blazers

03. Wilco van Bragt

Oud ijzer of kunst?

04. Marijke de Haze

Circle of Life

05. Arie Sweegers

ALS

06. Koos Schenk

De oorlogsjaren

07. Dick van der Zande

Animal Love

08. Henri Smulders

DDR Architektur

09. Laura van Vessem

Zondagmorgen 

10. Connie de Wit

Corona

11. Jan Timmermans

Westerbork

12. Harrie Spapens

De rododendrons bloeiden

 

Overige nominaties in alfabetische volgorde:

Jacqueline van Bijnen

Strandschimmen

Jules Bloemsaat 

Studerende mens

Gerard van dijk

Skaters

Toon Fouchier

Vreemde vogels

Jack Janssen

Breda mijn geboorte stad

Job de Lange

Boomspiegelingen

John Lommen

Anderhalf

Coen van den Oetelaar

Aan de kust 

Frans Schrijver

Tot de dood ons scheidt…

Kees Verbunt

Verlaten huizen

Wim van Vught

Mijmeringen