Expositie Cadavres Exquis Photographique…

April
zaterdag
23
Cadavres Exquis Photographiques.
Foto-Collectief Rimbaud
Expositie  van 23 april tot 6 juni in de Grote Kerk van Edam.
Eind 2020 heeft een internationale groep fotografen een project opgezet om in de stijl van de Surrealisten van 100 jaar geleden Cadavres Exquis te gaan maken. In 2024 herdenken we dat het honderd jaar geleden is dat André Breton met zijn “Manifeste du Surrealisme” officieel het Surrealisme grondvestte. De kern van het Surrealisme ligt in het toevallige, het onverwachte, ongericht opwellend uit het onderbewuste. Literaire en beeldende kunstenaars, waaronder ook fotografen als Lee Miller, Man Ray en anderen, verrijkten de kunsthistorie met werken waarover bibliotheken zijn volgeschreven en waarmee musea zijn gevuld.
In hun vrije tijd vermaakten de Surrealisten zich onder meer met schaken en spelletjes, één daarvan door dichters bedacht. Neem een laatste regel van een (je onbekend) gedicht en maak hiermee een nieuw gedicht. De Surrealisten namen dit idee over door schetsen te maken, het papier dicht te vouwen en een zichtbaar deel door te geven aan de volgende. Die maakte daar weer een nieuw plaatje mee enzovoort. De samengestelde beelden werden Cadavres Exquis genoemd en zijn later voor forse bedragen opgekocht door musea als MoMA New York en Tate in Londen. Ook Museum Boijmans heeft er enkele in zijn collectie.
Wij hebben eind 2020 het idee overgezet naar fotografie en dit project heeft inmiddels een achttal series van 3 à 4 CEP’s, Cadavres Exquis Photographiques, opgeleverd. Een groep van 13 fotografen uit Frankrijk, Bel…

Expositie FA Rijen

June
zaterdag
11