Kunsthal Helmond - Mitch …

October
dinsdag
1
Kunsthal Helmond | Mitch Epstein tot 9 februari 2020
In Kunsthal Helmond zijn zo’n 50 foto’s te zien die de fotograaf selecteerde uit vier vermaarde series: Rocks and Clouds (2018), New York Arbor (2013), American Power (2009) en Family Business (2003). Epstein (1952 in Holyoke, Massachusetts, VS) is een pionier op het gebied van de kleurenfotografie maar werkt ook in zwart-wit. Bij het afdrukken zoekt hij de grenzen van het technisch mogelijke op.
De serie Family Business toont de teloorgang van de ondernemingen van Epstein’s vader. De kijker wordt deelgenoot van de gevolgen voor de familie van de fotograaf. Epstein plaatst dit in het licht van de sociaal-maatschappelijke veranderingen in de stad. In American Power toont hij op groot formaat foto’s de invloed van de winning van energiebronnen op het landschap en de inwoners van Amerika.
In Rocks en Clouds en New York Arbor zet Epstein op poëtische wijze de traditionele manier om een stad weer te geven op zijn kop. In zijn eerbetoon aan New York staat de natuur centraal en is deze meer dan een achtergrond voor het stadsleven.
Tip: bekijk de American Power-foto’s luisterend naar speciaal voor deze serie gecomponeerde cellomuziek. En bezoek in de zaalbios de films Dad en Retail, twee korte films die Epstein maakte bij zijn project Family Business.
 

Fotomuseum Den Haag

October
zaterdag
5
Fotomuseum Den Haag | Richard Learoyd tot 5 januari 2020
In samenwerking met Fundación MAPFRE toont Fotomuseum Den Haag dit najaar een grote solotentoonstelling van Richard Learoyd (Nelson, Engeland, 1966). Learoyd maakt portretten, landschappen en stillevens die sterk verwant zijn aan de schilderkunst. Doordat hij zijn levensgrote foto’s maakt met een zelfgebouwde camera obscura is er geen negatief. Dit betekent dat iedere foto, net als in de schilderkunst, een uniek werk is.