Mentoraat Documentaire Fotografie [DF]

Documentaire Fotografie heeft te maken met de wereld waarin we leven (geleefd hebben, het toekomstig leven) en doet daarover visuele uitspraken, eventueel aangevuld met woord. Die wereld kan ver weg of dichtbij zijn, algemeen gangbaar of specifiek en persoonlijk. Ook enscenering kan hiervan deel uit maken in de veronderstelling dat hiermee uitspraken over ‘de wereld’ worden gedaan.

Doel mentoraat
Het mentoraat DF is gericht op de (verdere) ontwikkeling van de (individuele) fotograaf op het gebied van de documentaire fotografie.

Voor wie
Fotografen die een redelijke fotografische basis hebben op het gebied van techniek en vormaspecten (zoals compositie, lichtvoering, kleurgebruik e.d.) én bovendien interesse hebben in -en ook enige algemene kennis hebben over- documentaire fotografie.

Fotografen die in series willen werken en gedurende een langere periode (ongeveer 7 maanden of meer) willen werken aan een specifiek onderwerp of thema.

Fotografen die bereid zijn om gedurende het mentoraat regelmatig aan het project te werken, uitgaande van een wekelijkse investering (onderzoeken, fotograferen, contacten, e.d.) van ongeveer 4 uur. 

Docent
Het mentoraat wordt verzorgd door Peter van Tuijl. Peter is mentor bij de fotobond, BMK-er en lid van de landelijke gespreksgroep Documentaire fotografie. Meer info over Peter van Tuijl: https://new.fotopetervantuijl.nl/

Aanmelden voor 1 augustus 2023
aanmelden voor dit mentoraat kan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld bij je aanmelding: naam, lidnummer, club en je ervaring met documentaire fotografie / seriematig werken.

Aantal Deelnemers 
Minimaal 8 en maximaal 10 deelnemers.

Locatie
CC De Boodschap, Nassaulaan 62, Rijen

Kosten
De kosten voor dit mentoraat zijn: leden voor €. 100,-- p.p. // voor niet leden €.150,-- p.p. 

Programma
Intake (start vanaf half september 2023) 
Schriftelijke briefing over de werkwijze, vragen m.b.t. deelname, verwachtingspatroon, voorlopig plan, etc. 

Bijeenkomst 1: zaterdag 14 oktober 10.15 - 12.45 uur. Presentaties van de plannen aan elkaar. Eerste globale uitwerking. 

Bijeenkomst 2: zaterdag 2 december 10.15 - 12.45 uur. Onderwerp/thema en (voorgenomen) visualisatie wordt bekeken aan de hand de presentaties van het eerste (eigen) werk. 

Bijeenkomst 3: zaterdag 20 januari 2024 10.15 - 12.45 uur. Uitwerking van onderwerp/thema in beelden, nieuw materiaal.

Bijeenkomst 4: zaterdag 2 maart 2024 10.15 - 12.45 uur. Ook nu komen er nieuwe foto’s (of anderszins afhankelijk van mogelijke presentatievormen) op tafel en worden specifiek in het licht van thema/onderwerp besproken. 

Bijeenkomst 5: zaterdag 20 april 2024 10.15 - 12.45 uur. Presentatie van het project aan elkaar.