E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Expositie Cadavres Exquis Photographiques

Titel:
Expositie Cadavres Exquis Photographiques
Wanneer:
za 23 apr 2022 - ma 6 juni 2022
Locatie:
Grote Kerk Edam - Edam
Categorie:
Exposities
Expositie Cadavres Exquis Photographiques

Omschrijving

Cadavres Exquis Photographiques.
Foto-Collectief Rimbaud
Expositie  van 23 april tot 6 juni in de Grote Kerk van Edam.

Eind 2020 heeft een internationale groep fotografen een project opgezet om in de stijl van de Surrealisten van 100 jaar geleden Cadavres Exquis te gaan maken. In 2024 herdenken we dat het honderd jaar geleden is dat André Breton met zijn “Manifeste du Surrealisme” officieel het Surrealisme grondvestte. De kern van het Surrealisme ligt in het toevallige, het onverwachte, ongericht opwellend uit het onderbewuste. Literaire en beeldende kunstenaars, waaronder ook fotografen als Lee Miller, Man Ray en anderen, verrijkten de kunsthistorie met werken waarover bibliotheken zijn volgeschreven en waarmee musea zijn gevuld.
In hun vrije tijd vermaakten de Surrealisten zich onder meer met schaken en spelletjes, één daarvan door dichters bedacht. Neem een laatste regel van een (je onbekend) gedicht en maak hiermee een nieuw gedicht. De Surrealisten namen dit idee over door schetsen te maken, het papier dicht te vouwen en een zichtbaar deel door te geven aan de volgende. Die maakte daar weer een nieuw plaatje mee enzovoort. De samengestelde beelden werden Cadavres Exquis genoemd en zijn later voor forse bedragen opgekocht door musea als MoMA New York en Tate in Londen. Ook Museum Boijmans heeft er enkele in zijn collectie.

Wij hebben eind 2020 het idee overgezet naar fotografie en dit project heeft inmiddels een achttal series van 3 à 4 CEP’s, Cadavres Exquis Photographiques, opgeleverd. Een groep van 13 fotografen uit Frankrijk, België en Nederland, verenigd in het Foto-Collectief Rimbaud, heeft twee jaar lang elkaars creaties aangevuld tot verrassende totaalbeelden, uitdrukkelijk zonder van elkaars bestaan te weten. Het project nadert zijn voltooiing met een expositie van een selectie van de resultaten van 23 april tot 6 juni in de Grote Kerk van Edam.

De groep fotografen die aan dit project hebben deelgenomen omvat 3 Franse fotografen, één Belg en 9 Nederlanders. Zij hebben zich voor dit project verenigd in het Foto-Collectief Rimbaud, genoemd naar de dichter die in zijn tijd met prachtige, tegelijkertijd controversiële literatuur een voorbeeld voor de Surrealisten werd. In de groep zijn jongere en oudere fotografen, professionele fotografen en rechtgeaarde amateurs verenigd. Voorwaarde was een goede technische vaardigheid, zowel in fototechniek als bewerkingstechnieken. Daarenboven was affiniteit met kunst en enig begrip van Surrealisme een vereiste.

Onder de Nederlandse deelnemers zijn diverse leden van fotoclubs als FOMO, LAMAR en andere.


Locatie

Locatie:
Grote Kerk Edam
Straat:
Grote Kerkstraat 57
Plaats:
Edam
Land:
Netherlands