Museum Helmond

March
donderdag
9
Steve McCurry | Photographs from the east
Van 9 maart t/m 11 september
De retrospective tentoonstelling 'Photographs from the East' is de eerste overzichtstentoonstelling van Magnumfotograaf Steve McCurry in Nederland. De expositie omvat 132 groot formaat kleurenfoto's uit de periode 1979 tot 2015. McCurry excelleert door zijn persoonlijke benadering van mensen in combinatie met het vangen van lokale kleurenpracht en lichtval.
Het gros van de tentoongestelde foto's is gemaakt in India en Afghanistan. McCurry fotografeert met name in Azië (Afghanistan, India, Kashmir, Sri Lanka, Indonesië, Birma/Myanmar, Bangladesh, Cambodia, Tibet en Vietnam). 
In foto's die zich kenmerken door een ongelooflijke schoonheid en intensiteit legt McCurry de veranderingen in de wereld vast. McCurry's voorliefde voor Azië is groot, hij is gefascineerd door de alledaagsheid van het vaak harde leven dat tegelijkertijd zo rijk is aan kleuren. 
Mc Curry werd bekend in 1979 toen hij vermomd als een Moedjahedien zijn eerste fotorolletjes uit een bezet Afghanistan smokkelde. Vijf jaar later maakte hij in een vluchtelingenkamp in Pakistan zijn beroemdste opname: de foto van het groenogige Afghaanse meisje met de versleten rode hoofddoek dat sindsdien een fotografisch icoon is.
Bij de tentoonstelling vertoont het museum in de filmzaal doorlopend een documentaire over McCurry.

Kunsthal Rotterdam

April
zaterdag
22
Robert Mapplethorpe | Eeen perfectionist
Van 22 april tot 27 augustus
Een groots retrospectief van het leven en werk van Robert Mapplethorpe , een van de meest invloedrijke kunstenaars en fotografen van de 20ste eeuw. Ruim twee decennia na zijn dood leidt zijn werk nog altijd tot controverse en schuurt het tegen de grenzen van wat artistiek mogelijk is. De tentoonstelling biedt een indrukwekkend overzicht van zijn carrière, vanaf de eerste werken eind jaren zestig tot zijn doorbraak in de kunstwereld in de jaren tachtig.
De ruim tweehonderd foto’s en objecten schijnen een nieuw licht op zijn favoriete genres: portretten, zelfportretten, naakten en stillevens. Na jarenlange afwezigheid wordt het werk van Mapplethorpe voor het eerst op deze grote schaal in Nederland vertoond. De Kunsthal is verheugd om deze bijzondere tentoonstelling, samengesteld door het Los Angeles County Museum of Art en het J. Paul Getty Museum in samenwerking met de Robert Mapplethorpe Foundation, als enige instelling in Europa te presenteren.

Nederlands Fotomuseum

May
zaterdag
20
ETNOMANIE | ELLIE UYTTENBROEK
Van 20 mei tot 27 augustus
Etnomanie is een tentoonstelling voor iedereen die zich graag door ‘de ander’ laat inspireren. De Rotterdamse styliste Ellie Uyttenbroek heeft honderd etno- historische foto’s uit de Wereldcollectie van het Nederlands Fotomuseum geselecteerd. Vervolgens heeft zij deze samen met ontwerper Mary Pelders Vos digitaal gestileerd. Door in de foto’s op specifieke plekken kleur toe te voegen, licht Uyttenbroek stijldetails uit die anders voor vele ogen onopgemerkt zouden blijven.
Deze zogenaamde contemporary style icons worden levensgroot op doek gepresenteerd en doen het museum veranderen in een ‘Etnomanisch’ modemagazine.
Met de bewerkte etno-historische foto’s maakt Uyttenbroek ons bewust van het feit dat kleding en stijl uit andere tijden en culturen een blijvende inspiratiebron zijn voor de huidige generatie (mode)ontwerpers. Daarmee is ETNOMANIE een knipoog naar het straat- en modebeeld van nu: van tribal hipsters , tot zen vaga- bonds en van floral crossdressers tot oversized fashionistas.

Huis Marseille Amsterdam

June
zaterdag
10
Juul Kraijer | Chimaera
Van 10 juni tot 3 september
Aan de basis van de raadselachtige figuren in haar nieuwste fotoseries in de tentoonstelling Chimaera staat een menselijk lichaam, maar ze toont ons die vorm op een manier die zich nauwelijks laat classificeren. Kraijer creëert een visuele ervaring die meer is dan de som der delen waaruit het beeld is opgebouwd. Ze beeldt de lichamen af zonder dat het gezicht of duidelijke geslachtskenmerken te zien zijn, niet als individuele portretten van vrouwen van vlees en bloed, maar als onstoffelijke verschijningsvormen. Soms doen de lichamen aan fossielen denken of roepen ze associaties op met dierlijke wezens of plantaardige vormen.
De foto’s van de lichamen worden afgewisseld met een serie foto’s die Juul Kraijer in 2014-2015 in India maakte, van gedroogde, door insecten aangevreten bladeren, afkomstig van de ‘wata’-struik die er als onkruid groeit en kan uitgroeien tot een boom. Deze grote bladeren op Kraijers foto’s hebben alle aspecten van frisse vegetatie verloren, hun ooit groene huid is perkamentachtig en opgekruld, en de (blad)nerven tekenen zich als ribben af. De bladeren zijn – net zoals de lichamen – als geïsoleerde vormen tegen een zwarte achtergrond gefotografeerd.

Huis Marseille Amsterdam

June
zaterdag
10
Andreas Serrano | Revealing Reality
Van 10 juni tot 3 september
Het oeuvre van de toonaangevende kunstenaar Andres Serrano (New York, 1950) fascineert en provoceert. In schaal, compositie en onderwerpskeuze vertonen Serrano’s werken veel gelijkenis met het werk van oude meesters. In tegenstelling tot de verbeelding op deze oude schilderijen confronteert Serrano’s werk ons echter rechtstreeks met de realiteit van vandaag de dag. Andres Serrano heeft een diepe belangstelling voor de condition humaine, die hij fotografeert op een manier die zowel ontroerend als ontregelend is, maar geen oordeel velt. Revealing Reality is de eerste grote tentoonstelling van het werk van Andres Serrano in Nederland in twintig jaar. De tentoonstelling combineert vroege abstracte werken uit de serie Bodily Fluids met werken uit Serrano’s nieuwste series Torture en Denizens of Brussels. Vooral in zijn portretten ziet men Serrano’s meesterhand. In de thema’s van zijn omvangrijke oeuvre maakt hij de realiteit van het menselijk bestaan zichtbaar. Hij volgt dat bestaan van de goot tot aan de hemel.

Huis Marseille Amsterdam

June
zaterdag
10
Lionel Wendt | Ceylon
Van 10 juni tot 3 september
Huis Marseille organiseert , in samenwerking met de galeries Ton Peek (Utrecht) en Jhaveri Contemporary (Mumbai), de eerste museale solotentoonstelling van Lionel Wendt in Nederland.Voor het eerst worden hiermee ruim 140 afdrukken uit diverse internationale particuliere collecties samengebracht in een overzichtstentoonstelling.
Na een periode in de vergetelheid te zijn geraakt, is Wendt wereldwijd (her)ontdekt als een bijzondere, individuele beoefenaar van experimentele technieken en moderne composities. Wendts onderwerpkeuze was eclectisch: van sensuele en homo-erotische portretten tot tropische beelden van Ceylon (het huidige Sri Lanka), van picturalistische taferelen tot composities waarvoor hij modernistische stijlmiddelen en experimentele technieken gebruikte.Na Wendts vroegtijdige dood in 1944 werden zijn negatieven vernietigd, maar zijn nagelaten oeuvre leeft voort. Dat bestaat uit een verzameling prachtige experimentele drukken, waarvan een aantal zich bevindt in toonaangevende collecties zoals Tate Modern in Londen en het Rijksmuseum in Amsterdam. Van Wendt is dit jaar onder meer werk te zien op Documenta 14 in Athene en van 10 juni t/m 3 september 2017 in een groot retrospectief in Huis Marseille, dat het fascinerende oeuvre van deze fotograaf in al zijn facetten zal belichten.

Nederlands Fotomuseum

June
donderdag
15
SEBASTIÃO SALGADO | GENESIS
Van 15 juni tot 17 september
Genesis is het levenswerk van de wereldberoemde Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado. Voor zijn ode aan onze kwetsbare planeet reisde hij naar afgelegen oorden als de Galapagoseilanden, Madagaskar en Antarctica: plekken waar mensen en dieren nog altijd in evenwicht met elkaar en de natuur leven. Met deze foto's toont Salgado ons de schoonheid van de ongerepte natuur en laat hij ons beseffen dat wij onze planeet moeten beschermen. 
Na succesvolle presentaties in New York, Londen en Parijs is Genesis nu ook te zien in het Nederlands Fotomuseum. Er zijn meer dan tweehonderd spectaculaire zwart-wit foto's te zien van onder meer walvissen tot schildpadden, van gletsjers tot woestijnen en diverse inheemse volken.
Een audio-tour ingesproken door Sacha de Boer en Humberto Tan vertellen meer over de bijzondere stijl en werkwijze van Sebastião Salgado.

FOAM Amsterdam

June
vrijdag
16
Gordon Parks | I Am You, Selected Works 1942 – 1978
Van 16 juni tot en met 6 september
In de tentoonstelling Gordon Parks -  I Am You. Selected Works 1942-1978, presenteert Foam de 120 werken uit de collectie van The Gordon Parks Foundation, waaronder vintage prints, contact sheets, magazines en filmfragmenten.
De camera kan een krachtig wapen zijn tegen onderdrukking, racisme, geweld en ongelijkheid. De Amerikaanse fotograaf, Gordon Parks (1912-2006) gebruikte fotografie om de vergaande verdeeldheid in de Amerikaanse samenleving bloot te leggen. Parks was een belangrijke voorvechter in de strijd voor gelijke rechten voor Afrikaans Amerikanen en behandelde thema’s zoals armoede, marginalisering en onrecht. Naast zijn iconische portretten van legendes als Martin Luther King werd hij vooral bekend door zijn foto-essays voor het prestigieuze Life Magazine en de door hem geregisseerde films als The Learning Tree en Shaft.

FOAM Amsterdam

June
vrijdag
16
Adam Jeppesen | Out of Camp
Van 16 juni tot en met 27 augustus
Foam presenteert vijf recente series: Folded (2014-heden), Scatter (2014-2016), Ghosts (2013-2014), Parts (2011-2014) en XCopy (2011-2012). De werken zijn het resultaat van een zonderlinge 487-daagse reis van de Noordpool naar Antarctica. De beelden van afgelegen en onbegaanbare landschappen ademen een sfeer van verstilling, bezinning en contemplatie. Behalve een zoektocht naar spiritualiteit – die wordt gevonden in afzondering – gaat het werk van Jeppesen ook over de materialiteit en vergankelijkheid van de foto als object. Beschadigingen en fysieke sporen van de reis zijn zichtbaar in het oppervlak.
Belangrijk in het werk van Jeppesen is zijn analoge en ambachtelijke werkwijze. Zijn foto’s komen voort uit fysieke uitdaging en experimentele afdruktechnieken. De fotograaf was in het verleden lang op zoek naar de perfecte print, maar zag gaandeweg af van dit principe en begon te werken met goedkope afdruktechnieken en massaproductie. Toeval, beschadigingen en imperfectie vormen een essentieel onderdeel van het werk. In een tijd waar het beeld eindeloos geperfectioneerd en reproduceerbaar is experimenteert Jeppesen met de foto als uniek object dat onderhevig is aan verandering en verval.

Fotomuseum Den Haag

June
zaterdag
17
Gerard Petrus Fieret | Mislukte foto's bestaan niet
Van 17 juni tot en met 10 september
“Ik wil het allemaal hebben. Mislukte foto’s bestaan niet.” - G.P. Fieret
Er is vrijwel geen oeuvre zo eigenzinnig en merkwaardig als dat van Gerard Petrus Fieret (1924-2009). Deze markante fotograaf legde op obsessieve wijze alles vast wat op zijn pad kwam: mensen, dieren, straattaferelen en zichzelf – maar vooral veel vrouwen: modellen, studenten, moeders, danseressen en serveersters, of alleen hun lichaamsdelen, zoals borsten, voeten of lange benen. Hoewel hij slechts tien jaar (1965-1975) dagelijks fotografeerde, heeft Gerard Fieret een enorm oeuvre opgebouwd. In Nederland wordt hij gezien als een van de grondleggers van de autonome fotografie. De laatste jaren krijgt zijn werk bovendien steeds meer internationale erkenning. Toch is hij bij het grote publiek veel minder bekend dan tijdgenoten als Paul Huf en Ed van der Elsken. Het Fotomuseum Den Haag organiseert, in samenwerking met het tentoonstellingsplatform Le Bal in Parijs, het eerste grote retrospectief van Fierets werk na zijn dood.

 

Fotomuseum Den Haag

June
zaterdag
17
Peter Hujar | Speed of Life
Van 17 juni tot en met 10 september
De Amerikaanse fotograaf Peter Hujar (1934-1987) startte zijn carrière in de jaren 50 als commercieel fotograaf, maar werd vervolgens onderdeel van de groep kunstenaars, dichters en muzikanten die in de jaren 70 en 80 de New Yorkse underground kunstscene vormden. Zijn portetten van de vaak extravagante types die deel uitmaakten van de extreme kunst- en uitgaanswereld in Manhattan, alsook zijn foto’s van dieren en landschappen, kenmerken zich door een zorgvuldige benadering en sobere compositie. Het Fotomuseum Den Haag toont in samenwerking met The Morgan Library & Museum in New York en Fundación MAPFRE in Madrid een groot retrospectief van meer dan honderd vintage fotowerken die Peter Hujar maakte vanaf midden jaren 50 tot aan zijn vroege dood in 1987.

Museum Hilversum

June
zaterdag
17
looking for america
Van 17 juni tot 20 augustus
De persoonlijke verhalen van Robin de Puy, Bieke Depoorter, Mario Wezel en Eva Jinek laten zien hoe een zoektocht naar Amerika overgaan in een zoektocht naar jezelf. Looking for America geeft bovendien van binnen uit een uniek inzicht in de hedendaagse Amerikaanse maatschappij.
Robin de Puy, één van Nederlands bekendste portretfotografen en Fotograaf des Vaderlands, doorkruiste Amerika op een motor en geeft met een krachtige reeks portretten haar Amerika weer. Ze is niet op zoek naar maatschappelijke contrasten, maar laat met haar invoelende portetten het ongepolijste Amerika zien.
De Belgische Magnumfotografe Bieke Depoorter fotografeerde onbekende Amerikanen, die zij vroeg om één nacht in hun huis door te mogen brengen. Intense ontmoetingen waarbij de geportretteerden zich niet bewust lijken van haar aanwezigheid, bijna alsof ze zichzelf onzichtbaar heeft gemaakt. In werkelijkheid won ze hun harten door zichzelf kwetsbaar op te stellen.
Ook de Duitse Mario Wezel geeft op een geheel eigen wijze zijn Amerika weer. Al reizend en fotograferend is zijn mening over dit land veranderd; ‘Van pure bewondering naar een vrij ongemakkelijk gevoel daarover.’ Wezel ging op zoek naar het Amerika dat hij kende van de TV en uit de bioscoop. Hij vond een paradoxale mix van schoonheid, uiterlijk vertoon en leegte.
Journalist en presentatrice Eva Jinek gaat in haar reisdocumentaires, gemaakt in opdracht van de KRO...

FOAM Amsterdam

June
vrijdag
23
Roger Ballen en Asger Carlsen | No Joke
Van 23 juni tot en met 27 augustus
In No Joke, een gezamenlijk project van Roger Ballen (1950, VS) en Asger Carlsen (1973, DK), onderzoeken deze twee kunstenaars door middel van bizarre, eigenzinnige collages de duistere kant van de menselijke psyche. Hoewel hun werkwijzen ver van elkaar verwijderd zijn, delen de kunstenaars een interesse in de sinistere kant van het menselijke onderbewustzijn. Het duo maakte samen 37 beelden, hoewel zij zich nooit samen in dezelfde studio bevonden: de uitwisseling en co-creatie gebeurde namelijk geheel online. Het onheilspellende werk roept een gevoel van angst en verlangen op die doorgaans alleen in je dromen voorkomt. De duistere vormgegeven tentoonstelling toont ingelijste beelden op donkergrijze muren. De werken worden vergezeld door bizarre sculpturen en installaties die door beide kunstenaars ter plekke speciaal voor deze tentoonstelling zijn gemaakt. Deze sculpturen vormen een ruimtelijke vertaling van hun fotografische beelden.


FoMu Antwerpen

June
vrijdag
23
The Still Point of the Turning World - Between Film and Photography
Van 23 juni tot 8 oktober
Het fotografische beeld is doordrongen van stilte. Geen beweging, geen geluid, geen tijd. Maar wat gebeurt er als je er een van die ontbrekende elementen aan toevoegt? De tentoonstelling The Still Point of the Turning World - Between FIlm and  Photography zoomt in op die zeldzame keer dat een fotograaf zich van het filmmedium bedient of, andersom, dat een videokunstenaar zich aan de fotografie waagt. Welke schoonheid is er te vinden op de scheidslijn tussen deze twee media?
Je krijgt werk te zien van: Morten Barker (DK), Dirk Braeckman (BE), David Claerbout (BE), Manon de Boer (NL), Jason Dee (UK), Nir Evron (IL), Mekhitar Garabedian (BE/SY), Geert Goiris (BE), Paul Graham (UK), Guido Guidi (IT), Mark Lewis (CA), Louis Lumière (FR), Mark Neville (UK), Lisa Oppenheim (US), Raqs Media Collective (IN), John Smith (UK), John Stezaker (UK), Hiroshi Sugimoto (JP), Ana Torfs (BE), Michiel van Bakel (NL), Jeff Wall (CA); en uit de FOMU-collectie: Henri Cartier-Bresson (FR), Eadweard Muybridge (UK) en Duane Michals (US). 

Unseen Amsterdam

September
vrijdag
22