E-mailadresAfdrukkenExport ICS

SOEP-lezing Willem Popelier

Titel:
SOEP-lezing Willem Popelier
Wanneer:
wo 11 mrt 2020
Locatie:
Galerie Pennings - Eindhoven
Categorie:
Lezing
SOEP-lezing Willem Popelier

Omschrijving

SOEP-lezing

Willem Popelier | Artist Talk met soep en broodjes | woensdag 11 maart 17.30 uur 

Heerlijk om een drukke dag zo af te sluiten: kom je ook naar de lezing van Willem Popelier?  

Zijn verhaal gaat over de geschiedenis van de fotografie tot het vluchtige medium wat het nu is. Het delen van fotografie is niet nieuw; ontwikkelingen in de technologie zijn daarin bepalend geweest. Hoe kijken we en wat zien we?

En natuurlijk vertelt Willem Popelier daarbij ook over zijn bijzondere project Ephemeral Photographs bij Pennings Foundation, waarbij iedere dag slechts één foto zichtbaar wordt. 

Kosten 10 euro (studenten 7 euro).

Voor info en aanmelding zie de agenda van de website:

https://www.penningsfoundation.com/events/soep-lezing-willem-popelier

Programma: 

17.30 uur Inloop. Soep en broodjes staan klaar 

18.00 uur Lezing en toelichting op de expositie

19.00 uur Einde

Voor info over de expositie zie: www.penningsfoundation.com

Pennings Foundation, Geldropseweg 63 in Eindhoven.

Ephemeral Photographs onderzoekt fotografie als vluchtig medium. De serie bevraagt de waarde die we toekennen aan foto’s die we dagelijks online met elkaar delen.


Toen de fotografie bijna 200 jaar geleden uitgevonden werd waren dure materialen, vakmanschap en vele uren nodig om tot één enkele foto te komen. Bijna 200 jaar later heeft vrijwel iedereen permanent een professionele camera op zak in de vorm van een mobieltje. Foto’s maken en online publiceren voor een wereldwijd publiek gebeurt nu in een fractie van een seconde. 


Foto’s worden gebruikt als vluchtig middel: als notitie, als kattenbel, als geheugensteuntje. Waar voorheen waardevolle momenten en plekken werden vereeuwigd, wordt er nu een kop koffie, een treincoupé of een pashokje vastgelegd. Alles kan gedeeld worden op social media, om na een etmaal verwijderd te worden en voor altijd te verdwijnen. Hoe bewust wordt er nog gekeken naar en genoten van beelden die met de wereld worden gedeeld? 


Ephemeral Photographs bestaat uit 21 grote beelden die los in de ruimte hangen. Ieder beeld zal slechts één dag volledig zichtbaar zijn in de tentoonstelling en online via kanalen zoals Instagram Stories. Na 24 uur wordt het beeld tot één gemiddelde kleur teruggebracht en is een volgende beeld 24 uur zichtbaar. 


Hoe elk beeld is opgebouwd en welke formele compositorische keuzes zijn gemaakt, refereert sterk aan de algemeen geldende esthetische waardes. Beelden die op sociale media veel geliked worden, voldoen hier vaak ook (onbewust) aan. Zo zijn de beelden van Ephemeral Photographs ook snel gemaakt tijdens vluchtige momenten: snel uit het raam, onderweg of terugkomend van de winkel. Op sociale media overheerst verder het gebruik van zogenaamde filters, waarmee een beeld mooier van kleur en contrast wordt. De beelden in deze serie zijn daarentegen minimaal bewerkt. 


Popelier liet zich ook inspireren door kunstenaars die ons de afgelopen 200 jaar uitdaagden anders naar de wereld om ons heen te kijken. In de serie zijn invloeden uit onder andere de romantiek en het impressionisme terug te vinden, maar bijvoorbeeld ook nadrukkelijk van het werk van David Hockney en Jackson Pollock.

Ephemeral Photographs is mede mogelijk gemaakt door Arca.nl Printers & Supplies.

ARTIST TALK Willem Popelier with soup and sandwiches | Wednesday March 11 17:30 

Great to end a busy day like this: are you also attending Willem Popelier's lecture? 

His story is about the history of photography to the volatile medium it is today. Sharing photography is not new; developments in technology have been decisive in this. How do we look and what do we see? And of course Willem Popelier also tells about his own project Ephemeral Photographs, which is on show now at Pennings Foundation and that reveals only one picture per day.

Program: 

17: 30 Walk-in. Soup and sandwiches are ready 

18:00 Artist Talk and explanation about the project (in Dutch)

19:00 End

For info about the exhibition see: https://www.penningsfoundation.com/ephemeral-photographs 

Register via www.penningsfoundation.com/agenda 

Price 10 euro incl. soup and sandwiches (Students 7 euro)

Pennings Foundation, Geldropseweg 63 in Eindhoven.

 

 


Locatie

Locatie:
Galerie Pennings
Straat:
Geldropseweg 61B
Plaats:
Eindhoven
Land:
Netherlands